Τα εκπαιδευτικά προγράμματα του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Αλεξανδρούπολης .

Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Αλεξανδρούπολης 2016/17


Στόχος του προγράμματος είναι η ευαισθητοποίηση των μικρών μας φίλων σε μια πολύ σημαντική διαδικασία , αυτήν της Ανακύκλωσης.


Η Ανακύκλωση είναι μια διαδικασία που βοηθάει στην αποφυγή της σπατάλης υλικών που χρησιμοποιούμε για την κάλυψη  καθημερινών αναγκών , είναι μια διαδικασία που μπορεί να αποσυμφορήσει το περιβάλλον μειώνοντας τους ρύπους μέσω της χρήσης υλικών που έχουν ξαναχρησιμοποιηθεί αλλά επίσης συμβάλλει στην μείωση της ρύπανσης του περιβάλλοντος με την διαλογή χρήσιμων απορριμμάτων.


Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα θα πραγματοποιείται στους χώρους του μουσείου έως 30~ άτομα ανά τμήμα. Το πρόγραμμα έχει στόχο  παιδιά σχολικής ηλικίας , όλες τις τάξεις του Δημοτικού.


Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα περιλαμβάνει μια μικρή παρουσίαση η οποία θα ενημερώσει τα παιδιά για την ανακύκλωση και την σχέση της με τον κόσμο μας ,
αλλά και εικαστικές δραστηριότητες με θέμα την ανακύκλωση καθώς και δραστηριότητες στον χώρο του μουσείου με σκοπό τον διαχωρισμό των ανακυκλώσιμων υλικών (Διαγωνισμός Ανακύκλωσης , Κυνήγι Σκουπιδιού , Τι είμαι και σε ποιον κάδο πηγαίνω).


Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα είναι διάρκειας 45~ λεπτών και πραγματοποιείται από τον Λασκαρίδη Κωνσταντίνο , φοιτητή του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης.


Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα πραγματοποιείται κατόπιν τηλεφωνικής συνεννόησης με το μουσείο.

ιάστημα , το τελευταίο σύνορο!
Τι είναι; Τι έχει; Είναι όσο κενό όσο ακούγεται , μπορεί να ακουστεί κάτι έστω;!

Ο άνθρωπος από την φύση του ον περίεργο για το περιβάλλον του, παράδειγμα αποτελούν οι αρχαίοι Έλληνες , ειδικά αυτοί από την Μίλητο οι οποίοι ήταν φημισμένοι εξερευνητές.

Έτσι και οι μικροί μας φίλοι μέσω μιας διαστημικής εισαγωγής θα μπορέσουν να ανακαλύψουν από αστέρες νετρονίου μέχρι και άλλους πλανήτες που μοιάζουν στην γη αλλά και να μάθουν αυτούς που γειτονεύουν με αυτήν εδώ στο Ηλιακό μας σύστημα μέσω μίας μικρής παρουσίασης που στόχο δεν έχει να κουράσει αλλά να βάλει φωτιά στο φυτίλι της περιέργειας για το σύμπαν μας.

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα θα πραγματοποιείται στους χώρους του μουσείου έως 30~ άτομα ανά τμήμα και απευθύνεται σε παιδιά προσχολικής & σχολικής ηλικίας αλλά και σε νέους γυμνασίου και λυκείου που απλά θέλουν να ενημερωθούν.

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα είναι διάρκειας 45~ λεπτών και πραγματοποιείται από τον Λασκαρίδη Κωνσταντίνο , φοιτητή του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης.

Περιλαμβάνει παρουσίαση και διάφορες δράσεις όπως εικαστικές και θεατρικές για τα παιδιά προσχολικής & σχολικής ηλικίας.  

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα πραγματοποιείται κατόπιν τηλεφωνικής συνεννόησης με το μουσείο.
ΕΞΕΡΕΥΝΗΤΗΣ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ
Θράκη είναι ένας τόπος πλούσιος!
Ένας τόπος με πλούσια βιοποικιλότητα , από το Δέλτα του Έβρου και το Δάσος της Δαδιάς μέχρι την Λίμνη Βιστωνίδα και το Πόρτο Λάγος.
Του Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Αλεξανδρούπολης ιδρύθηκε για έναν σκοπό αρχικά , την ανάδειξη όλου αυτού του φυσικού πλούτου.

Η δράση Εξερευνητής της Φύσης έχει σκοπό μέσα από ένα κυνήγι θησαυρού να γνωρίσει στα παιδιά το Μουσείο και το αντικείμενο του ευχάριστα μέσω ενός δημοφιλούς παιχνιδιού αναζήτησης.

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα θα πραγματοποιείται στους χώρους του μουσείου έως 30~ άτομα ανά τμήμα και απευθύνεται σε παιδιά της προσχολικής & σχολικής ηλικίας(Νηπιαγωγείο & Γυμνάσιο).

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει μια μικρή ξενάγηση 5-10  λεπτά όπου τα παιδιά θα μάθουν χωρίς λεπτομέρειες τον χώρο του μουσείου και μία δράση 35~ λεπτών όπου μέσω αυτή θα το ανακαλύψουν ενεργά μόνοι τους!

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα είναι διάρκειας 45~ λεπτών και πραγματοποιείται από τον Λασκαρίδη Κωνσταντίνο , φοιτητή του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης.

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα πραγματοποιείται κατόπιν τηλεφωνικής συνεννόησης με το μουσείο.

Μουσείο Φυσικής Ιστορίας

Πλατανότοπος Μαΐστρου

Σε ένα όμορφο και καταπράσινο σημείο του Πλατανότοπου της Μαΐστρου (2km Ανατολικά της Αλεξανδρούπολης) βρίσκεται το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας.
Πρόκειται για ένα σύγχρονο κτίριο εναρμονισμένο πλήρως με το φυσικό περιβάλλον.
Η ιδέα για την δημιουργία του Μουσείου ξεκίνησε από την παρουσία στην περιοχή πλούσιων βιοτόπων και προστατευόμενων περιοχών. Η ανάγκή της παρουσίασης του φυσικού αυτού πλούτου στους ντόπιους και στους επισκέπτες οδήγησε στην ένταξη του έργου "κατασκευή Μουσείου Φυσικής Ιστορίας" στο Αστικό Πιλοτικό Πρόγραμμα Αλεξανδρούπολης, ως μία από τις βασικές του πτυχές και στην κατασκευή του μουσείου με τη σημερινή του μορφή.
Βασικός σκοπός του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Αλεξανδρούπολης είναι η ανάδειξη της βιοποικιλότητας, σε όλα της τα επίπεδα (γενετική, ειδών, οικοσυστημάτων, τοπίου) της περιοχής του Έβρου και των γεωφυσικών και οικολογικών ιδιαιτεροτήτων της. Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Αλεξανδρούπολης ειδικότερα έχει:
  • Ενημερωτικό σκοπό με στόχο την ευαισθητοποίηση του κοινού
  • Εκπαιδευτικό σκοπό
  • Ερευνητικό σκοπό
  • Ψυχαγωγικό σκοπό
  • Αλλά και ενίσχυση της τοπικής κοινωνίας

Το μουσείο με την υπ’ αριθμ.. 120/2013 ομόφωνη  απόφαση του δημοτικού συμβουλίου Αλεξανδρουπόλεως και μετά από αίτημα του συλλόγου έχει παραχωρηθεί  στον Πολιτιστικό Σύλλογο Μαΐστρου όπου και είναι υπεύθυνος για την εξολοκλήρου λειτουργία του μουσείου, σε συνεργασία πάντα με τον Δήμο Αλεξανδρούπολης.
Οι στόχοι του Πολιτιστικού Συλλόγου Μαΐστρου να αιτηθεί το μουσείο από τον δήμο είναι οι παρακάτω:
Η αξιοποίηση των δημοσίων χώρων του οικισμού με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.
Η προβολή του μουσείου σε επισκέπτες στην περιοχή όπως τουριστικά γκρουπ , σχολεία και μεμονωμένους επισκέπτες.
Η ανάπτυξη εκπαιδευτικών και περιβαλλοντικών δράσεων στους χώρους του μουσείου αλλά και εντός του πλατανότοπου.
Η πραγματοποίηση ενημερωτικών ημερίδων.
Η ανάπτυξη και η βελτίωση του πλατανότοπου Μαΐστρου.
Με πυξίδα τον εθελοντισμό και την τουριστική ανάπτυξη και προβολή της περιοχής μας και ευρύτερα του τόπου μας.


out222
ΑΙΘΟΥΣΕΣ ΧΩΡΟΙ

ΑΙΘΟΥΣΑ ΕΙΣΑΓΩΓΗΣ
Η αίθουσα Ι εισάγει τον επισκέπτη γενικά στην έννοια της βιοποικιλότητας και στα οικολογικά χαρακτηριστικά του συνόλου της Ελλάδος και του νομού Έβρου. Παρέχει πληροφορίες για τους τύπους των προστατευόμενων περιοχών και τις ιδιαιτερότητες των οικοσυστημάτων της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. 
e

Αίθουσα ΙΙ - Βιοποικιλότητα νομού Έβρου Αίθουσα Πολυθεάματος

Στην αίθουσα II έχει εγκατασταθεί προβολικό σύστημα τεχνολογίας LCD, ηχητικό σύστημα και θεατρικά φώτα και με τη βοήθεια ηλεκτρονικού υπολογιστή προβάλλεται σε  οθόνη με τη συνοδεία ήχου και θεατρικού φωτισμού πολυθέαμα για τη βιοποικιλότητα του νομού Έβρου. Η διάρκεια του πολυθεάματος είναι περίπου 8΄.


out222
Άνθρωπος και Περιβάλλον
Οι ανθρώπινες δραστηριότητες στο αστικό και αγροτικό περιβάλλον της περιοχής του Έβρου, παρουσιάζονται στην αίθουσα αυτή μέσω μιας σειράς συλλεκτικών φωτογραφιών με θέμα την ιστορία του ανθρώπου και του περιβάλλοντος.
Παρουσιάζεται μέσω ηχητικού συστήματος η αρμονική συμβίωση του ανθρώπου με τη φύση κατά το παρελθόν, η ανεξέλεγκτη επέμβασή του τα τελευταία χρόνια αλλά και η συνετή χρήση των φυσικών πόρων σε πολλές περιπτώσεις.  

Χερσαία οικοσυστήματα

Στη θεματική αυτή ενότητα παρουσιάζεται μια σύνθεση των χερσαίων οικοσυστημάτων του νομού Έβρου με κυρίαρχα το Δάσος της Δαδιάς, τα βουνά του Έβρου, τις Τρείς Βρύσες και το Φεγγάρι Σαμοθράκης. Ο επισκέπτης θα έχει την ευκαιρία να πληροφορηθεί για τα απολιθωμένα ευρήματα στον Έβρο  καθώς και για τη γεωλογική εξέλιξη του νομού.

Υγροτοπικά οικοσυστήματα

Στην ενότητα αυτή παρουσιάζεται το υγρό στοιχείο του νομού Έβρου, ποτάμια, χείμαρροι, λίμνες. Ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι απεικονίσεις του παγκοσμίως γνωστού, δέλτα του ποταμού Έβρου.

Θαλάσσια οικοσυστήματα

Το βαθύ μπλε της θάλασσας είναι το κυρίαρχο στοιχείο της ενότητας αυτής. Απεικονίσεις του βυθού, λιβαδιών Ποσειδωνίας , συνθέσεις με κοχύλια, σπόγγους και άμμο,  παρουσιάζουν τη θάλασσα της Ελλάδος και του Έβρου ιδιαίτερα, το Θρακικό Πέλαγος.

out222
ΠΟΛΥΜΕΣΑ

Εφαρμογές πολυμέσων
Αναπτύχθηκαν τρεις εφαρμογές  πολυμέσων που αφορούν :
  1. Τα χερσαία οικοσυστήματα με κύρια αναφορά στο Δάσος Δαδιάς, τον ορεινό όγκο της Ροδόπης και της Σαμοθράκης.
  2. Τα υγροτοπικά οικοσυστήματα και κύρια το δέλτα του ποταμού Έβρου.
  3. Τα θαλάσσια οικοσυστήματα
Αλλά και τρία ηλεκτρονικά εκπαιδευτικά παιχνίδια τα οποία παρουσιάζουν το φυσικό περιβάλλον του νομού Έβρου .
                                                                               Τιμή εισιτηρίου : 1.οο€

Μουσείο Φυσικής Ιστορίας
Πλατανότοπος Μαΐστρου
Τ.Κ. 68100 - Αλεξανδρούπολη
Τηλ. & Fax: 2551080204
Web site:  www.mfialexpolis.gr
E-mail:  mfialexpolis@gmail.com

  • Το μουσείο είναι απόλυτα προσβάσιμο και φιλικό στα άτομα με αναπηρία
  • Η είσοδος στο Μουσείο για άτομα με αναπηρίες είναι ελεύθερη.