Επιμορφωτική ημερίδα για τους νέους Μαθητικούς Διαγωνισμούς Ψηφιακής Δημιουργίας της ΓΓΙΦ

Η Γενική Γραμματέας Ισότητας των Φύλων, Φωτεινή Κούβελα,  απηύθυνε χαιρετισμό στην επιμορφωτική ημερίδα που πραγματοποιήθηκε στις 16/1/2017, στο Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων (ΥπΠΕΘ), με αφορμή τους νέους  Διαγωνισμούς Ψηφιακής Δημιουργίας για την εκπαιδευτική περίοδο 2016-2017, τους οποίους προκήρυξε η Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων (ΓΓΙΦ) σε συνεργασία με την Εκπαιδευτική Ραδιοτηλεόραση του (ΥπΠΕΘ).


Αρχικά, η Γενική Γραμματέας ευχαρίστησε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, συνεργάτες/ιδες και εκπαιδευτικούς, που εργάστηκαν για τους Διαγωνισμούς, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στην κα Δήμητρα Κογκίδου, καθηγήτρια και πρόεδρο της Επιτροπής Φύλου & Ισότητας του ΑΠΘ, για την αμέριστη προσφορά της,  την άμισθη εργασία της και την έμπνευσή της για τον Διαγωνισμό " Όλα τα Παιχνίδια για Όλα τα Παιδιά".


Στη συνέχεια, η Γενική Γραμματέας δήλωσε ότι: «Με τη βαθιά πεποίθηση ότι η Εκπαίδευση αποτελεί προνομιακό πεδίο για την εξάλειψη κάθε λογής διακρίσεων και επιστημονικά ατεκμηρίωτων στερεοτυπικών αντιλήψεων, τοποθετούμε διαχρονικά τα θέματα της Παιδείας στην κορυφή των πολιτικών μας προτεραιοτήτων, κρίνοντας ότι αποτελούν θεμελιώδες κομμάτι του εθνικού σχεδιασμού για την επίτευξη της ουσιαστικής ισότητας των φύλων. Στόχος μας είναι η  διαμόρφωση μιας  προοπτικής, που θα εμφορείται από θετικά και ελπιδοφόρα μηνύματα για την ενήλικη ζωή των σημερινών μαθητών/ μαθητριών, φοιτητών /φοιτητριών, αλλά και των μετέπειτα γενεών».


Ακολούθως, η Γενική Γραμματέας αναφέρθηκε εκτενέστερα στους τρέχοντες Διαγωνισμούς Ψηφιακής Δημιουργίας της ΓΓΙΦ, οι οποίοι απευθύνονται σε μαθητές/ μαθήτριες σχολικών μονάδων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Πιο συγκεκριμένα,  ο διαγωνισμός με τίτλο " Όλα τα Παιχνίδια για Όλα τα Παιδιά", αφορά την Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση και θέτει στο επίκεντρο τη σημασία και τη δύναμη του παιχνιδιού ως προς την αναπαραγωγή και την εμπέδωση των έμφυλων ρόλων και ανισοτήτων.
Από την άλλη, ο Διαγωνισμός με τίτλο "Τα Φύλ(λ)α του Περιβάλλοντος", που απευθύνεται στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, θέτει στο επίκεντρο το φύλο σε συνάρτηση με το περιβάλλον και στοχεύει στην ενίσχυση της ανάπτυξης ισότιμων σχέσεων φύλου, με γνώμονα το σεβασμό απέναντι στον περιβάλλοντα χώρο. Αξίζει να σημειωθεί ότι πρόκειται για ένα σχετικά νέο αντικείμενο για τον θεωρητικό χώρο του φύλου σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο, ενώ σε εθνικό επίπεδο, η διοργάνωση του συγκεκριμένου Διαγωνισμού αποτελεί καινοτόμα δράση, δεδομένου ότι δεν έχει υπάρξει ανάλογη πρωτοβουλία κατά το παρελθόν.

Κλείνοντας, η Γενική Γραμματέας τόνισε ότι: «Από τη συνολική έκβαση των Διαγωνισμών, ευελπιστούμε ότι θα επιβεβαιωθούν και πάλι οι προσδοκίες μας, με την αθρόα συμμετοχή μαθητών και μαθητριών, την έμπνευση και τη η δημιουργικότητά τους, να στείλει για ακόμη μια φορά ένα ηχηρό μήνυμα υπέρ της έμφυλης ισότητας, της αρμονικής συνύπαρξης και ανάπτυξης, απορρίπτοντας κάθε είδους αβάσιμες προκαταλήψεις και κοινωνικά αθέμιτες διακρίσεις».