Απρόσμενος σύμμαχος της Ελλάδας για τα εργασιακά η γερμανίδα υπουργός Εργασίας

Τηλεφωνική επικοινωνία είχαν η Έφη Αχτσιόγλου με την ομόλογό της, Andrea Nahles, έχοντας ως αντικείμενο της συζήτησης την εν εξελίξει διαπραγμάτευση για τα εργασιακά ανάμεσα στην ελληνική κυβέρνηση και τους πιστωτές. Η συζήτηση διήρκεσε 30 λεπτά και διεξήχθη σε άριστο κλίμα, με την γερμανίδα υπουργό να εκφράζει τη στήριξή της στην ελληνική κυβέρνηση για την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας, η Έφη Αχτσιόγλου επισήμανε στη γερμανίδα ομόλογό της ότι η επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων αποτελεί ένα κομβικού χαρακτήρα ζήτημα για την ελληνική κυβέρνηση και τον κόσμο της εργασίας στην Ελλάδα. Τόνισε, επίσης, ότι αποτελεί τροχοπέδη, για την ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης, η αρνητική στάση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, παρά το γεγονός πως υπέρ των ελληνικών θέσεων τάσσονται:
  • Το πόρισμα της διεθνούς επιτροπής Εμπειρογνωμόνων,
  • Η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας (ILO) καθώς και
  • Κορυφαίοι πολιτικοί παράγοντες της ΕΕ.
Η Andrea Nahles ανταποκρίθηκε θετικά σε σχέση με την επιδίωξη της ελληνικής πλευράς, αναγνωρίζοντας την κομβική θέση που έχουν οι συλλογικές διαπραγματεύσεις και οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας στο ευρωπαϊκό κοινωνικό μοντέλο. 
Οι υπουργοί Εργασίας των δύο χωρών συμφώνησαν να υπάρχει μεταξύ τους ένας ανοιχτός δίαυλος επικοινωνίας και ενημέρωσης για την πορεία των διαπραγματεύσεων.